Feministen kunnen zich wel degelijk verenigen in prostitutiedebat

sexwork400

Er is al decennialang een loopgravenoorlog gaande in het feministische debat over prostitutie, waarbij twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan: de ene partij zegt dat prostitutie op geen enkele manier past in het ideaal van vrouwenemancipatie, terwijl de andere partij vindt dat emancipatie van sekswerkers inhoudt dat de bedrijfstak compleet genormaliseerd wordt. Ook ik heb een sterke voorkeur voor een van deze twee kampen (namelijk de laatste).

Maar aan de andere kant, zoals altijd is het ook hier het geval: waar twee honden vechten om een been, rent een derde ermee heen. In dit geval de PvdA’s en ChristenUnies van deze wereld, die het gebrek aan eensgezindheid misbruiken om een wanstaltige mix van neoliberaal en moreel beleid door te drukken waarbij de sekswerkers per definitie aan het kortste eind trekken. 

Dit artikel op Dewereldmorgen.be maakt naar aanleiding van de recente interventie van Amnesty International een pleidooi voor het erkennen en benoemen van de overeenkomsten tussen de twee feministische polen, en voor het bouwen van een sterke gemeenschappelijke feministische agenda waarin de sekswerkers zelf een hoofdrol spelen en die draait om decriminalisering.

Als hieraan als eerste twee punten wordt toegevoegd dat prostitutie nooit gelijk mag worden gesteld aan misstanden zoals mensenhandel, en dat erkend wordt dat de prostitutiesector zeer divers is en er dus niet zo makkelijk generaliserend gesproken kan worden over ‘de problemen’ van ‘de sekswerker’, is dit stuk volgens mij een aardige aanzet.

“Over heel wat beleidssuggesties bestaat er een grote eensgezindheid. Misschien is het tijd om de meningsverschillen over andere punten tijdelijk opzij te schuiven en de krachten te bundelen om beleidsmakers te overtuigen hier werk van te maken.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s