Eensgezindheid over herbenoeming Van der Laan is slecht voor de stad

Eberhard van der Laan

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil een tweede termijn, en de politiek in de Stopera jubelt in de pers: D66 is ‘verheugd’, VVD is ‘uitermate blij’, GroenLinks is ‘ongelofelijk blij’ en de SP vindt het ‘mooi’.

Dat doet Van der Laan toch knap. Een burgemeester die als reactie op zijn wens voor een tweede termijn ook door zijn ideologische tegenstanders wordt geroemd en gelauwerd. Het laat een van de talenten van deze burgemeester zien: hij geeft tegenstand geen enkele ruimte.

Maar de vraag is of dat voor het politieke debat ook zo goed is. Van der Laan is populair, maar hij heeft met aardig wat groepen in de stad ook een problematische relatie opgebouwd. Denk aan krakers, sekswerkers, vluchtelingen en studenten. De onvrede die onder deze groepen leeft over de burgemeester en zijn beleid krijgen in het debat over zijn herbenoeming nu geen stem.

Dit is geen pleidooi tegen de burgemeester, maar wel tegen de manier waarop zijn herbenoeming nu compleet gedepolitiseerd wordt. De Stopera is niet gebouwd voor jaknikken en meebuigen maar voor stevig politiek debat. Het moet niet glijden maar schuren. D66 en SP hebben daar ook voldoende mandaat voor gekregen bij de verkiezingen. Maar ook deze partijen durven het nu kennelijk niet aan het politiek debat aan te jagen door met een sterke tegenkandidaat te komen.

Steeds vaker blijkt de Stopera het debat niet meer aan te jagen maar te verstikken. Het is inmiddels een bekend probleem in Westerse democratieën: de verregaande verknoping van belangen en posities in de politieke top zorgt ervoor dat politici het onderling steeds meer eens worden, maar het risico is dat de bevolking zich steeds minder in hen herkent. Mag het misschien ietsje minder vriendschappelijk daar in de politieke top van Amsterdam?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s