Klimaatdepressie

depri

In 2015 is de de gemiddelde temperatuur op aarde voor het eerst meer dan 1 graad Celsius hoger dan de gemiddelde temperatuur in het pre-industriële tijdperk.

Meest kwetsbaar nu zijn de ecosystemen in de oceanen; zelfs bij geringe opwarming dreigt hun ineenstorting, met als gevolg massaextinctie van vele diersoorten, wat basale leefomstandigheden van miljarden mensen direct zal ondermijnen.

We zitten dus in een extreem demotiverende en deprimerende situatie: zelfs een ongekend succesvolle inspanning van de mens om uitstoot te voorkomen levert nog steeds een grote ramp op.

Klimaatverandering is een radicaal probleem dat een radicale oplossing vraagt. Afschaffen van fossiele brandstoffen en overschakelen op groene energie is niet genoeg. Beteugelen van de totaal uit de hand gelopen voedsel- en dierenindustrie ook niet.

Voor een echte oplossing hebben we een compleet andere definitie van vrijheid nodig. Economie is geen vrije markt maar een kwetsbaar evenwicht tussen de dromen van de mens en de beperkingen van de omgeving. Ecologie is geen decor dat door de mens vrij te gebruiken en in te richten is, maar de slagader van het leven waar ook de mens intrinsiek mee verbonden is.

Ik zie zo’n omslag helaas niet terug in de politieke, diplomatieke en technologische oplossingen waar de gevestigde politiek op inzet. Ik zie die omslag wel onder honderdduizenden burgers in Europa en elders, waarvan er gister in Parijs enkele honderden met harde hand door de politie zijn neergeknuppeld.

Een hopeloze situatie, die volgens mij niet meer met diplomatie, maar alleen met revolutie te lijf gegaan kan worden. Niet alleen voor zoiets onbenulligs als onze kinderen en kleinkinderen, maar ook voor de honderden generaties na hen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s