Mariska Majoor (PROUD): Laatste woord over Project 1012 is nog niet gesproken

Mariska400.jpg

Op 3 december vond weer een gemeenteraadsvergadering plaats over Project 1012. Op 19 november maakte de gemeente al bekend het Project 1012 voortijdig te stoppen: in plaats van 83 worden 37 ramen gesloten.

Een enorme overwinning voor de sekswerkers van het Wallengebied, die burgemeester Van der Laan op 9 april dit jaar in grote verlegenheid brachten door massaal te demonstreren tegen Project 1012 en na afloop het gemeentehuis te bestormen.

Met deze demonstratie werd de genadeklap aan het favoriete beleidsproject van voormalig wethouder Lodewijk Asscher uitgedeeld. Eerder al kwam het project onder druk te staan, onder andere door kritiek op de polariserende houding van de gemeente, rechtszaken die waren aangespannen door Wallenondernemers, gelekte documenten over de totaal uit de hand gelopen kosten, en het aantreden van het nieuwe college van D66/SP/VVD, die al snel aangaven de geldkraan, tot dan toe ongelimiteerd opengezet door de PvdA, te willen dichtdraaien.

Met de demonstratie van de sekswerkers kon de gemeente niet meer serieus volhouden dat het beleidsproject in het welzijn was van de vrouwen, waarmee de laatste en belangrijkste pilaar onder het project instortte. Het was daarom een kwestie van tijd voor de gemeente het einde van het project zou aankondigen.

Ondanks dit grote succes van de protestbeweging, vertelde Mariska Majoor, voorzitter van de vakbond voor sekswerkers PROUD, dat het laatste woord over Project 1012 nog niet gesproken is. De gemeente is nog altijd niet met een alternatief gekomen voor de sekswerkers wiens werkplekken wel gesloten zullen worden, en hanteert in de praktijk nog altijd een ‘ontmoedigingsbeleid’ als het gaat om prostitutie. Lees hier haar hele toespraak:

Ik ben zowaar gematigd optimistisch maar vooral blij met een stap terug in Project 1012 en een stap voorwaarts richting ‘het belang van sekswerkers’ zoals geschreven in een brief aan u uit naam van onze Burgemeester.

 

Het besluit om minder raambordelen te sluiten en de wens om verdere stigmatisering van de Wallen te voorkomen, is positief ontvangen. De schade die is veroorzaakt zal echter langer tijd nodig hebben om te herstellen, dan dat het duurde om te veroorzaken. Vergis u zich daar niet in.

 

Echter, de ramen die evengoed nog gaan sluiten worden op dit moment gebruikt door mensen die na sluiting zonder werkplek achterblijven. De komst van Project Eigen Raam, waar u waarschijnlijk naar wilt verwijzen, maakt voor hen geen enkel verschil. Dat gaat om een te klein aantal. Ik wil u verzoeken na te denken over mogelijke (andere) alternatieven voor hen, want nog 37 ramen sluiten, betekent zo’n 70 vrouwen zonder werkplek. Waar gaan zij heen? Krijgen zij een planschadevergoeding? Kunnen ze ergens anders werken? Kan het de gemeente iets schelen?

 

Sekswerkers rond het Oudekerkplein en St. Annenkwartier willen weten welke die 37 ramen zijn die nog moeten sluiten en of de overige ramen hun bestemming als prostitutiebedrijf weer terugkrijgen. Als dat laatste niet het geval is, blijft ook hun toekomst onzeker.

 

Het feit dat u de aantallen duidelijk heeft, doet mij denken dat u al heeft bepaald welke mogen blijven en welke toch moeten sluiten. Waarom wordt dit niet bekend gemaakt en komt er aan de al jaren durende  onzekerheid nog steeds geen einde?

 

Hoewel ik blij ben met de verschuiving van de focus zie ik nog steeds het gebruik van de ontmoedigingstactiek. Terrassen en andersoortige bedrijven naast de raambordelen werken  ontmoedigend. Dat weet het projectbureau heel goed. Ik zie vrouwen daardoor steeds meer half achter de vitrage zitten, verder naar achteren in het half duister of geïrriteerd omdat groepen ze bekijken vanaf een terras, bankje of zittend op een fietsenrek. Al dan niet foto’s makend en niemand die er iets aan doet.

 

De leefbaarheid is er voor velen misschien op vooruit gegaan in de buurt, maar dat is voor de vrouwen achter het raam niet het geval.

 

In het St Annenkwartier is de situatie vreemd. Elk straatje bestaat nu voor de ene helft uit raamprostitutie en voor de andere helft uit ‘nieuwe ondernemers’. Beide klagen over een tekort aan klandizie en van sommigen vraag ik me af wat ze er te zoeken hebben. Vermenging van functies in een buurt is prima maar het kan niet allemaal naast elkaar in één straatje en het is niet eerlijk om alles of één ervan langzaam te laten doodbloeden.

 

Concreet advies: raambordelen bij elkaar en geen andere bedrijfjes ertussen want dat bijt elkaar. Verder: geen terrassen tegenover of direct naast een raambordeel want prostituees voelen zich daar op z’n minst bijzonder ongemakkelijk bij. Daarnaast: biedt alternatieven aan mensen die moeten wijken voor uw plannen. Iedereen krijgt compensatie of een andere locatie aangeboden behalve de prostituees. Dat is niet eerlijk.

 

Verder zouden wij graag met u overleggen over mogelijkheden om toeristen en bezoekers te wijzen op hun gedrag ten opzichte van de raamprostituees. Met name op het gebied van fotograferen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s